Klädvård

ÄTTIKA I TVÄTTEN TAR BORT DÅLIG LUKT

Tvätta sällan. Varje tvätt sliter på kläderna, försök att undvika tvätt genom att göra "punkt-insatser" på fläckar som uppstår. Rengör plagget där fläcken finns.

Annars är vädring ett bra sätt att fräscha upp använda plagg som egentligen inte hör hemma i tvättkorgen.

Använd helst inte sköljmedel. Sköljmedel är mjukgörande kemikalier som gör att plagget binder till sig mer fukt. Det är fukten som gör att plagget känns mjukare. Både kemikalierna och fukten bryter ner fibrerna, speciellt elastan som ofta finns i stretchiga kläder och i trikå. Enda positiva effekten sköljmedel kan ha är att göra syntetiska plagg mindre statiska, som t.ex. polyesterchiffong. Det finns dock miljövänliga alternativ, bland annat att använda en liten mängd ättika i tvätten. Det tar även bort dålig lukt.

ÖVERDOSERING GER INTE RENARE PLAGG

Tvätta med full maskin, inte enstaka plagg. En gammal sanning, men den tål att upprepas. Var dock lite uppmärksam på linne, i en proppfull maskin kan linne få brytveck som inte går att stryka ut.

Tvätta gärna plagg i tvättpåse, särskilt syntetplagg. Förutom att skydda kläderna mot slitage minskar även tvättpåsen utsläppen av mikroplaster från t.ex. polyester.

Använd tvättmedel på rätt sätt. Överdosering ger inte renare plagg, antingen kan det inte sköljas ur ordentligt och sitter då kvar i kläderna när vi bär dem på kroppen. Eller så spolas det ut tvättmedel med vattnet helt i onödan.

Många tvättmedel bygger på rengöring genom enzymer. Enzymerna fungerar som bäst under de förutsättningar som anges på förpackningen, där står t.ex. vilka temperaturer enzymerna klarar av. Det är inte självklart att ett tvättmedel gör ett lika bra jobb i 60 grader som i 40 grader.

FORMA PLAGGEN EFTER TVÄTT

Se över plaggen efter tvätt. Bomull och viskos kan behöva sträckas ut och formas till. Om man slätar ut och plattar till detaljer som kragar och nederkanter blir strykningen mycket enklare.

Stickade plagg vill sällan hänga. De sträcks ut och missformas, vik dem hellre och förvara liggande.

Se över vilka galgar plaggen hänger på. Tunna trådgalgar kan missforma tunna material och ge dem "strutiga" axlar. De kan även missforma tyngre plagg, som t.ex. kavajer. Deras uppbyggnad med axelvaddar och förstärkningar faller med tiden ihop om de hänger på för klena galgar. Grövre, formade galgar med ordentlig "axel" till kavajer och galgar som håller plaggen på plats utan att töja ut dem till lättare plagg. Byxgalgar med fjädring som töjer ut midjan är heller inte att rekommendera, hellre galgar med nypor som håller plagget.

 

HÅRDHÄNTA TVÄTTPROGRAM NÖTER PÅ PLAGGEN

Vissa material får lätt noppor. Ofta är det olika materialblandningar som noppar, men även rena material kan noppa. Noppor är små, små fiberbollar som bildas av att tyget släpper ifrån sig fibrer på ytan. Fibrerna trasslar in sig i varandra och bildar små nystan, noppor.


Vissa fiberslag, som t.ex. lyocell, är genom sin uppbyggnad något fjuniga på ytan. Om de utsätts för stor nötning, att man gnuggar på dem, kan noppor bildas. Även hårdhänta tvättprogram nöter på plaggen.


Om nopporna bildas på grund av fiberblandning sker det eftersom någon av fibrerna släpper ifrån sig ludd och en annan fiber är stark, vilket gör att luddet inte lossnar och ramlar av utan bildar noppor. Ett sådant exempel är ull/nylonblandningar där ullen släpper ifrån sig och nylonet binder ihop och håller fast.

EN NOPPMASKIN ÄR ETT BRA VERKTYG ATT HA HEMMA

Det bästa för plaggen är att undvika att noppor uppkommer genom att inte utsätta plaggen för onödig nötning. Men man kan förbättra utseendet på ett noppigt plagg avsevärt. En noppmaskin är ett bra verktyg att ha hemma. Den suger upp och skär av nopporna vid ytan. Man måste dock vara försiktig så att inte tyget skadas, speciellt om det är en stickad kvalitet där maskor kan gå av.